Fiscale Vertegenwoordiging

Cargo Docs / Diensten / Fiscale Vertegenwoordiging

Wanneer een buitenlandse ondernemer goederen importeert of andere economische activiteiten uitoefent in Nederland moet hij voldoen aan de administratieve verplichtingen voor de Nederlandse BTW. Deze Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), voor de meeste goederen 21 procent, moet worden betaald wanneer u goederen in Nederland importeert.

BTW kan bij de Nederlandse Belastingdienst worden teruggevraagd, maar daarvoor moet uw onderneming wel geregistreerd zijn in Nederland.

Een dergelijke registratie brengt veel administratieve rompslomp met zich mee en is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Voor buitenlandse ondernemingen is er namelijk een oplossing: fiscale vertegenwoordiging

Fiscale vertegenwoordiging houdt in dat een in Nederland geregistreerde onderneming optreed als vertegenwoordiger van de importerende buitenlandse onderneming, als het gaat om de aangifte en administratie van de BTW. Om buitenlandse ondernemingen te vertegenwoordigen is wel een speciale vergunning nodig. Cargodocs beschikt over de benodigde vergunning.

Wat zijn de voordelen?

  • U hoeft uw onderneming niet (zelf) te registreren in Nederland.
  • U hoeft geen BTW administratie op te zetten en bij te houden.
  • U hoeft bij invoer niet direct BTW af te dragen, deze wordt verlegd naar de BTW aangifte van de vertegenwoordiger. Dat scheelt in uw cashflow.
  • Er zijn twee soorten fiscale vertegenwoordiging: beperkte- en algemene vertegenwoordiging.

Een aantal eisen zijn voor beide soorten vertegenwoordiging hetzelfde:

  • De fiscale vertegenwoordiger moet in Nederland gevestigd zijn.
  • De vertegenwoordiger moet een vergunning aanvragen om de buitenlandse onderneming (de opdrachtgever) te vertegenwoordigen.
  • De vertegenwoordiger regelt vanaf dat moment onder andere de BTW aangifte, administratie en het aangeven van intracommunautaire leveringen naar andere EU lidstaten (opgaaf ICP) en de statistiek aangifte bij het CBS.

Beperkte Fiscale Vertegenwoordiging
Bij beperkte fiscale vertegenwoordiging kunnen wij namens de klant optreden voor de invoer uit niet-EU landen en de daarop volgende leveringen. Ook kunnen wij optreden voor onze klanten die goederen willen uitslaan uit een BTW-entrepot.

Algemene Fiscale Vertegenwoordiging
Bij algemene fiscale vertegenwoordiging gaat het ook om leveringen en aankopen binnen de EU of het (tijdelijk) opslaan van goederen in een magazijn in Nederland in afwachting van een verkoop binnen of buiten Nederland.

Wilt u meer weten over fiscale vertegenwoordiging en welke vorm voor uw onderneming het beste past, neem dan contact op met één van onze specialisten. We helpen u graag!

Neem direct contact met ons op en informeer naar de verschillende mogelijkheden.

Calculator with tax botton
Performance Analysis